You are here

Samenvatting

Rondom het oog is de huid heel fijn en dus heel kwetsbaar. Vanwaar die kwetsbaarheid? Omdat zo’n intensieve spieractiviteit, zoals die van de ogen, alleen mogelijk is met heel fijne huid. De oogleden knipperen immers maar liefst 10.000 keer per dag!

Een ander bijzonder kenmerk is dat de oogomtrek slechts een beperkte hoeveelheid collageen, elastine en lipiden bevat, allemaal elementen die voor de weerstand en elasticiteit van de huid zorgen.

Om al deze redenen is de zone rond de oogomtrek gevoelig voor veroudering en raakt ze sneller beschadigd.

Wat zijn dan de factoren die aan de oorsprong liggen van het verschijnen van kringen?

Een gewijzigde bloedcirculatie

De kleur van de kringen kan worden verklaard door een slechte bloeddoorstroming. Ter hoogte van de ogen is de huid zo fijn dat de opeenstapeling van de bloedpigmenten in de bloedvaten er zichtbaarder is dan ergens anders in het gezicht.

Stress, en het gebruik van tabak of alcohol hebben een invloed op de bloedcirculatie en dragen zo bij tot het verkleuren van de huid net onder de ogen.

Te korte nachten kunnen ook kringen veroorzaken. ‘s Nachts terwijl we slapen draait de lymfecirculatie, die de afvalstoffen afvoert, immers op maximale kracht. Als u het aantal uren slaap beperkt, beperkt u ook de afvoertijd voor de afvalstoffen die van essentieel belang is voor de cellen.

Veroudering: een oorzaak van het verschijnen van kringen

Daarbij komt nog eens het natuurlijke fenomeen van de huidveroudering.Rond het oog verliest de al fijne huid na verloop van tijd aan dikte. De collageen- en elastinevezels verzwakken en de productie vertraagt. De huid verslapt. De huid van de oogomtrek, die minder stevig en fijner is, krijgt fijne rimpeltjes en u kunt de bloedvaten erdoorheen zien. De kringen worden duidelijker en blijven.

Bovendien kunnen kringen ontstaan door een volumewijziging: met de tijd wordt de vetlaag van de huid dunner, wat de ruimte net onder het oog uitholt.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven