You are here

Samenvatting

Rondom het oog is de huid heel fijn en dus erg kwetsbaar. Vanwaar die kwetsbaarheid? Omdat zo’n intensieve spieractiviteit als die van de ogen alleen mogelijk is bij een heel fijne huid. De oogleden knipperen maar liefst 10.000 keer per dag!

Een ander bijzonder kenmerk is dat de oogomtrek slechts een beperkte hoeveelheid collageen, elastine en lipiden bevat, allemaal elementen die voor de weerstand en elasticiteit van de huid zorgen.

Om al deze redenen is de zone rond de oogomtrek gevoelig voor veroudering en raakt ze sneller beschadigd.

Verzakking en verslapping

Met de jaren raakt de huid rond het oog vermoeid en worden de vezels steeds slapper. De bloed- en lymfecirculatie vertraagt. Het bloed vervoert echter in ons lichaam de voedingsstoffen en de zuurstof, terwijl de lymfe de afvalstoffen afvoert. Als de activiteit van deze twee systemen afneemt, kan dit leiden tot het vasthouden van vocht en dus tot een zwelling onder de ogen. Daarom is het aan te bevelen om bij het aanbrengen van crème lichtjes met de vingertippen te kloppen op deze zone. Deze lichte massage activeert de lymfe- en bloedcirculatie, wat de zone vrijmaakt en het onderste ooglid doet ontzwellen.

Een andere oorzaak voor de vorming van wallen: de verschuiving naar het onderste ooglid van het vet, waardoor ons oog gemakkelijk ronddraait in de oogkas.

Soms ontwikkelen de spieren rond de ogen zich aanzienlijk, zoals bij personen die bijziend zijn en die niet of slecht gecorrigeerd zijn.

Erfelijkheid en levensstijl

Het eerste element dat verantwoordelijk is voor het verschijnen van wallen onder de ogen is het genetische profiel: we worden immers niet allemaal even erg getroffen door dit fenomeen. Bovenop de erfelijkheid komen nog eens bepaalde omgevingsfactoren, zoals vermoeidheid, stress, alcoholmisbruik of het gebruik van tabak, die door hun nadelige invloed op de lymfe- en bloedcirculatie ook verantwoordelijk zijn voor de vorming van wallen.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven