You are here

Samenvatting

Tijdens blootstelling aan de zon is de huid in staat om een deel van de ontvangen UV-straling te reflecteren. Het andere deel wordt geabsorbeerd, gaat door het oppervlak en dringt door de opperhuid en de lederhuid.

Ultravioletstraling

Er bestaan drie soorten ultraviolet- of UV-straling: UVA, UVB en UVC.

UVA

Op korte termijn richt UVA geen schadelijke effecten aan. De straling reageert met de reeds in de huid aanwezige pigmenten, wat leidt tot het bijna onmiddellijk bruinen van de huid. Een kleurtje dat helaas niet blijft.

UVA is echter gevaarlijk omdat het tot de lederhuid kan doordringen. UV A-straling leidt tot de productie van vrije radicalen, de moleculen die het oppervlak van gezonde cellen aanvallen of hun DNA beschadigen. Ze genereren ook kankercellen en worden beschouwd als een risicofactor voor melanoom.

UV A-straling heeft ook een invloed op de collageen- en elastinemoleculen die de huid elastisch houden. Hierdoor is UVA ook verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en het vroegtijdig verschijnen van rimpels.

UV A-straling zou ten slotte ook allergieën kunnen veroorzaken.

UVB

Deze ultravioletstraling verbrandt de huid. Ze ligt aan de oorsprong van zonnebrand of zonnesteken. Bovendien activeert ze de ontwikkeling van melanine, het beschermende pigment van de huid. Het is dus de UV B-straling die verantwoordelijk is voor het ‘echte’ bruinen, met als resultaat een kleurtje dat meerdere dagen tot weken blijft.

Wanneer het melanine zich niet homogeen verspreidt, verschijnen er vlekken of schoonheidsvlekken.

Tegelijktijd wijzigen de UV B-stralen het DNA van de cellen. Het menselijk lichaam is in staat om tegen de werking van de ultravioletstralen in te gaan door een herstelsysteem voor het DNA, maar dit systeem verdraagt geen te lange, herhaaldelijke blootstelling. Zo raakt het verzadigd, waardoor bepaalde cellen abnormaal gaan groeien en er letsels kunnen ontstaan die kunnen evolueren tot vormen van huidkanker.

UVC

UVC is uiterst schadelijk en heeft een groot kankerverwekkend vermogen. Deze straling wordt gelukkig voor het merendeel gefilterd door de ozonlaag. Het deel dat toch het aardoppervlak bereikt, wordt tegengehouden door de opperhuid.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven