You are here

Samenvatting

De nasogeniale plooien of labionasale plooien (tussen neushoek en mondhoek) worden ook ‘lachrimpels’ genoemd. Ze vertrekken vanaf de neusvleugels en lopen schuin tot aan de mondhoeken. Ze verschijnen als u glimlacht.

Geprogrammeerde rimpels

Bij jongvolwassenen zijn de wangen mooi gedefinieerd. Samen met de kin en de neus vormen ze een gelijkzijdige driehoek. Maar deze geometrische figuur evolueert: de proporties wijzigen met de leeftijd en er verschijnen lachrimpels.

De verschijning van dit soort rimpels is logisch te verklaren: ze worden veroorzaakt door het zakken van het geheel van huid en onderhuids vet.

Waarom verschijnen de nasogeniale plooien?

Op het gezicht verdikt de vetlaag geleidelijk aan, hoe verder verwijdert van het oor hoe dikker deze vetlaag. De vetlaag is het dikst ter hoogte van de wangen, maar is niet stevig bevestigd. Dit vet is dus ‘mobiel’.

Er spelen drie elementen bij het verschijnen van nasogeniale plooien:

  • de zwaartekracht;
  • het verdwijnen van een deel van het vet;
  • het verslappen van het weefsel door de progressieve verdwijning van de collageen- en elastinevezels.

Het geheel huid/vet zakt tot het weerstand tegenkomt, namelijk die van de kringspier van de mond, die het ‘kader’ van de lippen vormt. Het vet en de huid ontrollen zich dus op deze spier, waardoor de nasogeniale plooien ontstaan.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven