You are here

Samenvatting

Over het algemeen besteden we bijzondere aandacht aan de gezichtsrimpels, maar vergeten we soms de hals en het decolleté, terwijl die ook worden blootgesteld aan de factoren die de huidveroudering versnellen. Met de tijd kunnen deze zones immers een groot aantal rimpels vertonen.

De rimpels in de hals en het decolleté zijn niet te wijten aan de herhaaldelijke bewegingen van de huidspieren. Het zijn geen expressierimpels, of mechanische rimpels, maar statische rimpels.

De vorming van rimpels in het decolleté

De rimpels in het decolleté zijn eerder verticaal. Ze beginnen tussen de borsten en spreiden zich waaiervormig uit richting sleutelbeenderen.

Ze zijn voornamelijk te wijten aan de natuurlijke veroudering, want de huid is op deze plek zeer fijn. Deze fragiele huid is kwetsbaar voor de factoren die de natuurlijke veroudering versnellen, zoals verlengde blootstelling aan de zon en roken, die zorgen voor een grote productie van vrije radicalen, de moleculen die de gezonde cellen van ons lichaam beschadigen.

De vorming van rimpels in de hals

De horizontale halsrimpels vormen zich geleidelijk aan, naargelang de huid verslapt.

De huid bestaat uit verschillende elementen, waaronder:

  • Collageenvezels
    Ze worden aangemaakt door de fibroblasten en vormen een dicht netwerk. Ze zijn verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid tegen rek- en spanningskrachten.
  • Elastinevezels
    Ook deze vezels worden geproduceerd door de fibroblasten en vormen een netwerk. Ze geven de huid haar elasticiteit, naast weerstand tegen spanning.

Jarenlang hernieuwen de collageen- en elastinevezels zich voortdurend, waardoor ze zonder moeilijkheden hun functie kunnen vervullen. Maar met de tijd neemt de synthese af. Het vezelnetwerk wordt minder dicht en de huid minder stevig, daardoor treedt er verslapping en verzakking op.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven