You are here

Samenvatting

In tegenstelling tot een vette huid oogt de droge huid fijn en mat en vertoont ze geen onvolmaaktheden. De poriën zijn eerder gesloten.

De keerzijde van de medaille: personen met dit huidtype hebben vaak dagelijks last van een trekkerig, branderig gevoel of jeuk.

Een kwetsbaar huidtype

De daling van het vochtgehalte van de hoornlaag (de bovenste laag van de opperhuid) waarmee de droge huid te maken heeft, is een huidprobleem dat we ‘xerose’ noemen. Het leidt tot het dunner, kwetsbaar, droog en minder soepel worden van de huid en gaat soms samen met al dan niet hevig schilferen (vervellen).

Van xerose tot dermatologische aandoeningen

Ook al is xerose meestal een losstaand dermatologisch probleem, toch kan het ook wijzen op een dermatologische aandoening zoals atopische dermatitis of ichtyose, vormen van eczeem of psoriasis. De huid wordt ruw, grijs en bloemig, de hoofdhuid produceert pijnlijke hoofdschilfers, er verschijnen kloven op de hand- en voetpalmen… De huid kan ook erg jeuken, wat de kwaliteit van de huidbarrière kan aantasten en kan leiden tot pijn, de uitdroging van de opperhuid of zelfs infecties.

Als u deze symptomen herkent, aarzel dan niet om contact op te nemen met een dermatoloog.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven