You are here

Samenvatting

Pubers zijn niet de enigen die last hebben van een vette huid en de problemen die ermee samenhangen. Ook u kunt er last van hebben!

De menopauze kan er bijvoorbeeld, wegens het hormonale onevenwicht dat ze veroorzaakt, toe leiden dat uw huid evolueert tot een vette huid.

Dit huidtype heeft sneller last van de volgende imperfecties:

  • open mee-eters,
  • gesloten mee-eters,
  • puistjes.

Imperfecties door een vette huid

Het verschijnen van imperfecties begint met de opeenstapeling van talg in de huidporiën. Er vormt zich een open of gesloten mee-eter. Hier kunnen bacteriën in binnendringen die dan leiden tot een kleine, lokale infectie die aan de oorsprong ligt van een puistje. We maken dus het onderscheid tussen:

  • open mee-eters, of zwarte puntjes, die zich aan het huidoppervlak bevinden en makkelijk te herkennen zijn aan hun zwarte kleur;
  • gesloten mee-eters, die verschijnen als een onderhuidse verdikking en die aan het huidoppervlak lichtjes rood kleuren;
  • puistjes, kleine ontstoken wondjes die te wijten zijn aan de verspreiding van een bacterie die zich voedt met talg. Wanneer ze ontstoken zijn, worden puistjes rood of wit.

Bijzonder geval: Rosacea fulminans

Deze bijzondere naam verwijst naar de plotse verschijning van etterende puisten op de neus, kaken of kin. Het komt vooral voor bij jonge vrouwen met een vette huid. Wees dus blij, als deze risicovolle periode eenmaal achter de rug is!

Secundaire problemen bij een vette huid

We kunnen het niet genoeg herhalen: aan huid imperfecties die het gevolg zijn van een vette huid mag u in geen geval prutsen. Doet u dit toch, dan kunnen er sporen achterblijven die kunnen leiden tot kleine littekens waar u later ongetwijfeld veel spijt van zal hebben.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven