You are here

Samenvatting

De problemen in verband met huidveroudering uiten zich op verschillende manieren. Naast esthetische veranderingen is het mogelijk dat u bepaalde huidafwijkingen ziet verschijnen die al dan niet goedaardig zijn, of dat uw huid u een oncomfortabel gevoel geeft.

De tekenen van huidveroudering

We kunnen allemaal de ouderdomstekenen herkennen op een gezicht zonder dat we echter de oorsprong kennen van deze wijzigingen in vorm, textuur en zelfs kleur.

Rimpels zijn het belangrijkste kenmerk van huidveroudering. Ze verschijnen eerst op de expressiezones van het gezicht. Daarom spreken we over expressierimpels. Ze worden veroorzaakt door de herhaalde samentrekking van spieren:

  • op het voorhoofd (fronsrimpels, voorhoofdrimpels)
  • rond de mond (marionetplooien, zonnerimpels)
  • rond de ogen (kraaienpootjes)

De rimpels die verschijnen op minder belaste zones, zoals de wangen, zijn vaak te wijten aan de omgeving en vooral aan overmatige en herhaaldelijke blootstelling aan UV-straling.

Bruine of ouderdomsvlekken ontstaan in het gezicht, de hals, het decolleté, de armen… Deze opeenstapelingen van melanine, de molecule die de huid kleurt, verschijnen na te frequente niet-beschermde blootstelling aan de zon.

Huidverslapping komt voor wanneer de cellen van de huid minder collageen en elastine beginnen aanmaken, de moleculen die tot dan toe zorgden voor de stevigheid en elasticiteit.

Wallen zijn te wijten aan een slechte lymfe- en bloedcirculatie of aan een verschuiving van het vet in de oogkas naar het onderste ooglid.

Kringen zijn het resultaat van een slechte bloedcirculatie onder het oog.

Dehydratatie uit zich in een meer gespannen, drogere huid die de neiging heeft te trekken. Dit fenomeen is te wijten aan een daling van de efficiëntie van de hydrolipidenfilm van de huid, die niet meer in staat is om een afdoend hydratatieniveau aan te houden in het lichaam.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven