You are here

Samenvatting

Overdag vervult de huid haar barrièrefunctie en beschermt ze het lichaam tegen factoren van buitenaf: zon, wind, vervuiling… ‘s Nachts herstelt ze zich, gebruikmakend van de rust die ze dan krijgt. Zo houdt de slaap de huid gezond, maar vertraagt hij ook van de huid de interne verouderingsprocessen.

Een moment voor hydratatie

U zweet meer, maar dit vocht verdampt minder snel dan overdag: dit draagt bij tot de hydratatie van de huid.

Een regeneratiemoment voor het weefsel

  • De cellen vernieuwen zich veel sneller dan overdag, vooral tussen 1.00 en 2.00 uur 's nachts.
  • De productie van collageen en elastine, die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en soepelheid, stijgt aan het begin van de nacht dankzij pieken in de afscheiding van het groeihormoon, dat gekend is voor zijn genezend vermogen en het dikker maken van de huid.
  • De afbraak van de proteïnen vermindert, wat bijdraagt tot een betere cohesie van de cellen.

Een moment van zuivering en bescherming

De microcirculatie verloopt sneller vooral tussen 23.00 ’s avonds en 11.00 uur ‘s morgens. De huidcellen krijgen meer zuurstof en voedingsstoffen, waardoor ze op het maximum van hun potentieel kunnen functioneren. Vooral de huidteint vaart goed bij deze sterke activiteit. Melatonine, het hormoon dat ons waak- en slaapritme regelt en dat een afscheidingspiek kent rond 2.00 uur ‘s ochtends, beschermt de huidcellen tegen de nadelen van vrije radicalen door haar antioxiderende werking. Om al deze redenen is het belangrijk om voldoende te slapen: zo geeft u uw huid alle kans om in goede gezondheid te blijven. Geregenereerd en uitgerust zal ze beter weerstand kunnen bieden tegen huidverouderingstekenen.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven