You are here

Samenvatting

Wanneer stress chronisch wordt, heeft hij een biologische weerslag op de huid en wordt onder meer de huidveroudering versneld: doffe, fijnere, minder soepele huid, de verschijning van lijntjes, rimpels en bruine vlekken, verslapping.

Stress en de bloedcirculatie

Wanneer u gestrest bent, stroomt het bloed naar de vitale organen om hen meer energie en zuurstof te leveren en u de middelen te geven om snel te reageren op een situatie die u moet confronteren. De keerzijde van de medaille: gezien de huid geen vitaal orgaan is, wordt ze minder goed doorstroomd en ‘gevoed’ door de bloedcellen. Hierdoor wordt ze dof en regenereert ze minder goed.

De rol van cortisol

Wanneer er een stressvolle situatie ontstaat, reageert het lichaam onmiddellijk. De bijnieren beginnen cortisol, aan te maken,een hormoon dat zorgt voor de vrijgave van suikers die bedoeld zijn om in de plotse behoeften van het organisme te voorzien. De productie van cortisol leidt echter op lange termijn ook tot huidontstekingen, die zich uiten in het verschijnen van puistjes, lijntjes, rimpels en een dunnere, doffere huid.

Bijkomende schade die aangericht wordt door cortisol: de daling van de hoeveelheid collageen, dat wordt aangemaakt door de fibroblasten. De huid verliest hierdoor aan soepelheid en de rimpels verschijnen sneller.

Ten slotte moet u ook weten dat cortisol de productie van melatonine het slaaphormoonafremt, wat de regeneratiecapaciteit van de huid dan weer aanzienlijk vermindert.

Vrije radicalen

Stress draagt ook bij tot de toename van vrije radicalen die, wanneer ze te overvloedig worden geproduceerd, de gezonde cellen van de huid aanvallen door hun membraan aan te tasten of hun DNA te wijzigen. De huidcellen raken beschadigd en sterven voordat ze tijdig vervangen kunnen worden door nieuwe cellen. De huid verslapt en rimpels en bruine vlekken verschijnen.

Stress en expressierimpels

Meestal ergeren we ons niet te veel aan kraaienpootjes, de rimpels die erop wijzen dat we al veel hebben gelachen in ons leven, maar dit geldt niet voor de fronsrimpel of de voorhoofdrimpels, duidelijke sporen van onze zorgen. Stress leidt tot bepaalde gezichtsuitdrukkingen, zoals de wenkbrauwen fronsen, wat bij een voortdurende herhaling rimpels zal doen verschijnen op de huid, die we liever kwijt dan rijk zijn.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven