You are here

Samenvatting

Via haar ultravioletstralen (UV-straling) heeft de zon een positieve invloed op ons lichaam door bij te dragen aan de aanmaak van vitamine D. Voor deze aanmaak volstaan echter 10 minuten zon per dag. Als we ons zonder voorzorgen langer blootstellen, lopen we risico op zonnebrand en allergieën op korte termijn en op een snellere veroudering op lange termijn!

De UV-straling ligt aan de basis van het bruiningsproces, omdat ze de productie stimuleert van melanine, de molecule die de huid kleurt. We maken een onderscheid tussen UV-B, dat rechtstreeks verantwoordelijk is voor zonnebrand, en UV-A, dat dieper in de huid doordringt en een invloed heeft op langere termijn. Er bestaat ook UV-C: deze ultravioletstralen zijn zeer kankerverwekkend. Er wordt weinig over gesproken, omdat de meeste worden gefilterd door de ozonlaag en degene die de aarde toch bereiken worden tegengehouden door de opperhuid.

UV-A

Door een reactie met de al in de huid aanwezige pigmenten zorgt de UV-A-straling ervoor dat we bruin worden. Het is echter een kleurtje dat niet aanhoudt. Wanneer deze straling de lederhuid bereikt veroorzaakt ze de productie van vrije radicalen en wijzigt ze de huidcelmembranen, maar ook hun DNA. Daardoor ontstaat er niet alleen een risico op huidkanker, maar is ze ook verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering. De UV-A-stralen hebben ook een invloed op de collageen- en elastinemoleculen die de huid haar elastische eigenschappen geven. A zoals in ‘ageing’ dus… Ten slotte liggen de UV-A-stralen ook aan de oorsprong van zonneallergieën die sommige personen ontwikkelen.

UV-B

De UV-B-straling activeert de aanmaak van melanine, het beschermende pigment van de huid, en is dus verantwoordelijk voor de ‘echte’ bruining, de bruine kleur die meerdere dagen of weken aanhoudt. Deze stralen kunnen echter ook zonnebrand veroorzaken. B zoals Bruinen, maar ook zoals zonneBrand…

Een verschillende impact naargelang de huidtypes

Op lange termijn kunnen pigmentvlekken veroorzaakt door de zon op elk huidtype verschijnen, maar ze verschijnen niet bij iedereen op hetzelfde moment. Onze genetische factoren doet ons immers verschillend reageren op de zon. Lichte huidtypes zijn veel minder goed gewapend om zich te beschermen tegen UV-straling dan de donkere huidtypes.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven