You are here

Samenvatting

U hebt het vast al eens gemerkt na te korte nachten: uw gezicht ziet er anders uit. Kringen, wallen, een gerimpelde huid… Na enkele korte nachten zal u er wat vermoeid uitzien, maar op lange termijn leidt een gebrek aan slaap tot een vroegtijdige huidveroudering.

De rol van de hormonen

Wanneer we slaap tekortkomen, raakt ons bioritme in de war:

  • De aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons waak-slaapritme regelt, wordt verstoord, wat alle regeneratieprocessen die tijdens de slaap plaatsvinden in de war stuurt.
  • Ons lichaam produceert meer cortisol, het 'stresshormoon' wat leidt tot een daling van de productie van collageen, een van de belangrijkste bestanddelen van de huid. De huid wordt minder soepel en stevig en veroudert hierdoor vroegtijdig.
  • Tot slot stellen we ook een daling vast in de productie van het groeihormoon, dat van essentieel belang is voor de huidregeneratie. Het draagt immers bij tot de wondgenezing en de verdikking van de huid. Deze functie is des te belangrijker om de processen van de huidveroudering aan te pakken als we bedenken dat de huid met de jaren dunner wordt.

De gevolgen van slaapgebrek

Een getekend gezicht, een doffe teint, wallen en kringen onder de ogen zijn tekenen die op korte termijn een slapeloze nacht verraden. Maar de gevolgen van onvoldoende slaap of slaap van slechte kwaliteit op middellange en op lange termijn zijn even zichtbaar en komen tot uiting in:

  • een kwetsbaardere huid die vroeg rimpelt omdat ze gedehydrateerd is;
  • een doffere teint en meer uitgesproken kringen door de daling van de microcirculatie;
  • een verdunning en het kwetsbaarder worden van de huid door de afname van de huidvernieuwing;
  • een afname van de dichtheid van de huid en huidverslapping door een verminderde collageen aanmaak.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven