You are here

Samenvatting

De opperhuid is de bovenste cellaag van de huid. Ze speelt een beschermende rol tegen de aanvallen waaraan ons lichaam voortdurend wordt blootgesteld, zowel ‘s nachts als overdag.

De dagelijkse aanvallen op de opperhuid

U bent u er waarschijnlijk niet van bewust, maar het milieu is vijandig tegenover het menselijk lichaam! Lucht, water, warmte, extreme kou, maar ook UV-straling, vervuiling of bacteriën zorgen voor voortdurende agressie. Binnen deze context strijdt de huid voortdurend om de binnen het lichaam bereikte evenwichten te bewaren.

Structuur van de opperhuid

Om haar rol als schild te spelen, heeft de opperhuid een bijzondere structuur. Ze is samengesteld uit drie soorten cellen:

  • de keratinocyten, cellen die lipiden bevatten, naast keratine, dat we ook terugvinden in het haar en de nagels;
  • de melanocyten die het huidpigment of melanine produceren;
  • de cellen van Langerhans, die ondersteunen in de werking van het immuunsysteem.

De opperhuid is samengesteld uit 5 lagen. De diepste laag, die niet in contact staat met de buitenwereld, maakt voortdurend nieuwe cellen aan: dit is het bekende celvernieuwingsproces.

Het leven van de opperhuid

De opperhuid is bedekt met een dunne film, samengesteld uit zweet, vetstoffen en talg. Deze worden deels aangemaakt door de cellen van de opperhuid en dragen bij tot het bestrijden van bacteriën en de uitdroging van de huid.

De cellen van de diepe laag verplaatsen zich tot aan het oppervlak van de opperhuid, waar ze evolueren en waarvan ze zich uiteindelijk vrijmaken en zo bacteriën en deeltjes met zich meenemen.

U moet weten dat de activiteit van de huidcellen door de jaren heen afneemt. De opperhuid, die een echt schild vormt, verslijt en verliest aan efficiëntie.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven