You are here

Samenvatting

De teint blijft jarenlang stralend en regelmatig maar wordt met de leeftijd doffer en minder egaal. Dit trage proces kan worden versneld door externe factoren.

Een kleur die niet verandert

Uw huidskleur, die u erft van uw ouders, blijft uw leven lang stabiel. Enkel de bruining kan op bepaalde momenten variëren.

Het fenotype is het geheel van zichtbare kenmerken van een individu. Vanaf onze geboorte kan elk van ons worden opgedeeld in een van de zes fenotypes, en dit tot het eind van onze dagen. De indeling hieronder houdt rekening met de huidskleur, de kleur van het haar en de ogen.

  • 0 = albino’s, het lichaam maakt helemaal geen melanine aan, het beschermende pigment dat de huid en het haar kleurt.
  • 1 = ros. Verbrandt maar wordt niet bruin. Maakt te weinig melanine aan.
  • 2 = blond met lichte ogen. Verbrandt en is vervolgens lichtjes gebruind.
  • 3 = kastanje. Verbrandt en is vervolgens gebruind.
  • 4 = bruin. Bruint zonder te verbranden.
  • 5 = Mediterraan, halfbloed. Bruint zonder te verbranden.
  • 6 = zwart. Bruint zonder te verbranden.

De tijd heeft een invloed op de kwaliteit van de teint, maar niet op de huidskleur.

Een verlies aan egaliteit

De verandering van de huidteint door de jaren heen is te wijten aan de huidcellen die steeds minder goed functioneren. Ze vernieuwen zich minder snel en sommige stapelen zich op aan de oppervlakte. De bloedcirculatie vertraagt, wat een daling inhoudt van de zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar de huid. Omdat ze minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt toegediend, verliest zij haar egale uitstraling.

Dit natuurlijke verouderingsproces kan worden versneld door externe factoren zoals vermoeidheid, stress of luchtvervuiling.

In elk geval zijn er heel wat elementen die een rol spelen bij de verandering van de teint van onze huid en ze hebben niet bij iedereen dezelfde invloed. De evolutie van de teint is dus moeilijk te voorspellen.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven