You are here

Samenvatting

De voedingsleer of dieetleer is de wetenschap die zich bezighoudt met de impact van voedingsmiddelen op het lichaam. Het bekijkt voeding en observeert de effecten ervan op het menselijk lichaam.

De reis van de voedingsmiddelen

Even terug naar de biologieles…

Zoals u nog wel weet, gaat de voeding zodra het gekauwd en doorgeslikt is naar het spijsverteringsstelsel, dat ze vermaalt tot heel kleine deeltjes, die vervolgens door het bloed worden getransporteerd naar de verschillende organen van het lichaam.

De huid gaat, net als de andere organen, de deeltjes die het ontvangt gebruiken om:

  • zich te vernieuwen;
  • energie te krijgen;
  • haar cellen te onderhouden;
  • zich te beschermen;
  • te genezen;

De chemische processen die betrokken zijn bij huidveroudering

Sommige voedingselementen zijn versnellers van huidveroudering, omdat ze in het lichaam twee heel bijzondere chemische reacties veroorzaken.

  • De oxidatieve stress, die ontstaat wanneer er meer vrije radicalen, die worden geproduceerd door sommige voedingsmiddelen en die schadelijk zijn voor het DNA en de celmembranen, zijn dan de befaamde antioxidanten, de moleculen die het lichaam beschermen. Dit gebeurt wanneer we voeding eten die te arm is aan antioxidanten, voedingsstoffen en essentiële vetzuren.
  • De glycatie, een redelijk complexe chemische reactie in de huid die vaak veroorzaakt wordt door een voeding rijk aan suikers en proteïnen, die de celmembranen van de huid wijzigt.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven