You are here

Samenvatting

De impact van de zon op de huid hangt af van ieders genetische erfelijkeheid. We hebben immers allemaal verschillende huidtypes, die beter of minder goed reageren op of beschermen tegen ultravioletstraling. Huid met een donkere tint is bijvoorbeeld minder gevoelig voor de zon dan een bleke huid.

Bovendien zal het verschijnen van zonneschade variëren in functie van de gecumuleerde blootstellingstijd tijdens heel de levensduur.

De 4 stadia van Glogau

Er bestaat een classificatie, de ‘Schaal van Glogau’, die de evolutie beschrijft van huidschade veroorzaakt door de zon. Deze indeling houdt rekening met de epidermische, dermische en hypodermische wijzigingen.

  • in stadium 1, van 28 tot 35 jaar, is er weinig fotoveroudering. De huidkorrel vertroebelt lichtjes en de huid kan iets minder stralen. Er is geen huidverslapping, er verschijnen alleen wat lijntjes.
  • in stadium 2, van 35 tot 50 jaar, is de fotoveroudering matig. Er verschijnen lentigines (goedaardige gepigmenteerde huidafwijking). De keratosen zijn niet zichtbaar, maar u kunt ze wel voelen. Er is nog geen of weinig huidverslapping. Er tekenen zich oppervlakkige rimpels af. De afwijkingen in de circulatie en pigmentatie zijn klein.
  • in stadium 3, van 50 tot 65 jaar, is de fotoveroudering gevorderd. De keratosen zijn zichtbaar: we hebben het over hyperchromie. De huidverslapping is matig en er zijn rimpels zichtbaar. De afwijkingen in de circulatie en pigmentatie zijn duidelijker.
  • in stadium 4, van 65 tot 75 jaar, is de fotoveroudering ernstig. De rimpels zijn duidelijk en er verschijnen actinische keratosen (of zonnekeratosen, huidverdikkingen veroorzaakt door de zon). Er zijn kankerletsels mogelijk. De huidverslapping is aanzienlijk en de rimpels zijn diep en wijd verspreid. De afwijkingen in de circulatie en pigmentatie zijn aanzienlijk.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven