You are here

Samenvatting

Omdat ze onze huidcellen beschadigen door hun membraan te wijzigen en hun DNA-ketting te verbreken, versnellen de ultravioletstralen de huidveroudering. We beschikken wel over een reparatiesysteem voor het DNA, maar dit wordt ondoeltreffend zodra ons zonnekapitaal is uitgeput. Zodoende:

  • zijn de cellen niet meer in staat om correct te functioneren en beginnen ze minder melanine, collageen en elastine aan te maken. De huid wordt kwetsbaar, wordt fijner, droger en dus minder elastisch. Zo verschijnen er rimpels
  • verschijnen er bruine vlekken door een overproductie van melanine door de melanocyten.

De schade die wordt veroorzaakt door de zon, neemt dergelijke proporties aan dat we zouden kunnen stellen dat de zon de belangrijkste externe factor is voor huidveroudering.

De nadelen van de zon voor de huid naargelang de leeftijd

  • Er bestaat een classificatie, de ‘Schaal van Glogau’, die de evolutie beschrijft van huidschade veroorzaakt door de zon.
  • In stadium 1, van 28 tot 35 jaar, is de fotoveroudering licht aanwezig. De huidkorrel wordt iets minder egaal en de huid is iets minder stralend. Er is geen huidverslapping, er verschijnen alleen wat lijntjes.
  • In stadium 2, van 35 tot 50, jaar is de fotoveroudering matig. Er verschijnen lentigines (huidvlekken). De keratosen (huidverdikkingen) zijn niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Er is nog steeds geen of weinig huidverslapping.Er verschijnen oppervlakkige rimpels. De afwijkingen in de circulatie en pigmentatie zijn klein.
  • In stadium 3, van 50 tot 65 jaar, is de fotoveroudering gevorderd. De keratosen zijn zichtbaar: we hebben het over hyperchromie. De huidverslapping is matig en er zijn rimpels zichtbaar . De afwijkingen in de circulatie en pigmentatie zijn duidelijker.
  • In stadium 4, van 65 tot 75 jaar, is de fotoveroudering ernstig. De rimpels zijn duidelijk en er verschijnen actinische keratosen (of zonnekeratosen, huidverdikkingen veroorzaakt door de zon). Er zijn kankerletsels mogelijk. De huidverslapping is aanzienlijk en de rimpels zijn diep en wijd verspreid. De afwijkingen in de circulatie en pigmentatie zijn groot.

Er is geen ontkomen aan deze evolutie, maar ze kan wel aanzienlijk vertraagd worden als we voorzorgsmaatregelen treffen wanneer we ons blootstellen aan de zon.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven