You are here

Samenvatting

Met de jaren raakt de huid gedehydrateerd. Dit natuurlijke fenomeen is het gevolg van verschillende wijzigingen in de huidlagen: de productie van talg – dat de huid hydrateert – en van hyaluronzuur – dat de watermoleculen vasthoudt – neemt immers met de jaren gestaag af. Dit zijn de twee belangrijkste oorzaken van de dehydratie van de huid.

De rol van talg

Talg is de substantie die een glanzend aspect aan de huid geeft wanneer het in grote hoeveelheid wordt geproduceerd door de talgklieren die net onder de opperhuid liggen. We houden misschien niet van talg, maar deze stof heeft tal van nuttige functies:

  • Gemengd met zweet vormt talg een beschermende film voor de huid die bijdraagt tot de versoepeling ervan;
  • Talg beperkt de verdamping van vocht ter hoogte van de huid, wanneer de luchtvochtigheid laag is;
  • De productie van talg wordt geregeld door de hormonen maar neemt met de jaren af, waardoor de huid kwetsbaarder wordt, vooral voor de verdamping van vocht.

De productie van talg wordt geregeld door de hormonen maar neemt met de jaren af, waardoor de huid kwetsbaarder wordt, vooral voor de verdamping van vocht.

De rol van hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een heel grote molecule dat van nature aanwezig is in de huid en vocht kan vasthouden. Hyaluronzuur draagt dus bij tot het behoud van een goede hydratatie van de huid. De productie van hyaluronzuur is belangrijk, maar neemt met de jaren gestaag af. De huid verliest dan haar capaciteit om vocht vast te houden en droogt makkelijker uit.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven