You are here

Samenvatting

Zuurstof is van essentieel belang voor de werking van ons lichaam: het zorgt ervoor dat het lichaam energie kan produceren. Tijdens dit proces komen er elementen vrij die we kennen onder de naam vrije radicalen. Het probleem is dat deze vrije radicalen, wanneer er te veel van zijn, actief bijdragen aan de veroudering van de lichaamscellen, en in het bijzonder die van de huid.

Oxygenatie: een mes dat langs twee kanten snijdt

Vrije radicalen zijn nuttig voor het lichaam: ze dragen vooral bij tot de goede werking van het immuunsysteem en regelen de activiteit van bepaalde genen. Als er echter te veel van zijn, bijvoorbeeld door stress, een onevenwichtige voeding of onbeschermde blootstelling aan de zon, kunnen ze ook moleculen, zoals proteïnen en lipiden, en zelfs DNA aanvallen. Gevolg: de cellen werken niet correct meer en het weefsel veroudert vroegtijdig. Het is dan ook op de huid dat de gevolgen van vrije radicalen het meest zichtbaar zijn.

Verergerende factoren

Een groot aantal elementen in de omgeving werkt de toename van de productie van vrije radicalen in het lichaam in de hand:

  • alcohol, te hard geroosterd(e) vlees en vis
  • sigarettenrook
  • vervuiling
  • psychologische stress
  • UV-straling

Een reden te meer dus om minder alcohol te drinken, te stoppen met roken, gezond te eten, zen te blijven en uzelf te beschermen tegen de zon: om langer een jonge, mooie huid te behouden!

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven