You are here

Samenvatting

Om het proces van huidverslapping te begrijpen, moeten we de structuur van dit orgaan bekijken: de huid is samengesteld uit cellen die in een ‘extracellulaire matrix’ liggen, een soort van matras die goed aangespannen blijft zolang de bestanddelen voldoende talrijk en stevig zijn.

Collageen en elastine

Deze matrix bevat onder meer:

  • Collageenvezels:
    Ze worden aangemaakt door de fibroblasten en vormen een dicht netwerk. Ze zijn verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid tegen rek- en spankrachten.
  • Elastinevezels:
    Ook deze vezels worden geproduceerd door de fibroblasten en vormen een netwerk. Ze geven de huid haar elasticiteit en zorgen voor weerstand tegen de spanning.

Jarenlang hernieuwen de collageen- en elastinevezels zich voortdurend en zijn ze van goede kwaliteit, zodat ze hun functie zonder moeite kunnen vervullen. Maar met de tijd worden ze kwetsbaarder en neemt hun synthese af. Het vezelnetwerk wordt minder stevig en minder vol. De huid wordt eveneens minder stevig en verslapt uiteindelijk, waardoor het gezicht kan ‘inzakken’.

De factoren die een rol spelen bij huidverslapping

Het natuurlijke fenomeen van de afname van collageen- en elastinevezels wordt benadrukt door omgevingsfactoren:

  • snel veel aankomen,
  • het herhaaldelijk rekken van de huid,
  • de zwaartekracht,
  • en roken, wat de productie bevordert van vrije radicalen, wat op zijn beurt leidt tot wijzigingen van de collageen- en elastinevezels.

Door in te werken op bepaalde factoren, kunt u huidverslapping vertragen.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven