You are here

Samenvatting

Met het verstrijken van de tijd kan de teint donkerder of doffer worden. Deze fenomenen zijn het resultaat van twee duidelijk te onderscheiden oorzaken.

Het donkerder worden van de teint en het verschijnen van bruine vlekken

Wanneer we jong zijn, reageert de huid op blootstelling aan de zon met een gelijkmatige productie van melanine, een pigment dat de huid kleurt en het DNA beschermt tegen UV-straling.

Het vervelende is dat de opperhuid met de tijd vermoeid raakt en niet meer in staat is om te reageren op de schadelijke effecten van de zon.

In sommige gevallen stapelt de melanine zich op in specifieke zones, waardoor er bruine vlekken ontstaan. Deze hyperpigmentatie is te wijten aan herhaaldelijke blootstelling aan de zon, maar ze kan ook worden veroorzaakt door hormonale wijzigingen. Dat is bijvoorbeeld het geval met het bekende zwangerschapsmasker waarvan sommige zwangere vrouwen last hebben.

Een oneffen of doffe teint

Ook al varieert de huidskleur niet met de jaren, ze kan wel minder egaal worden. Omdat ze een invloed hebben op de bloedcirculatie zijn vermoeidheid, vervuiling en roken enkele van de belangrijkste factoren die leiden tot een oneffen teint. De microcirculatie van het bloed zorgt er immers voor dat de huidcellen de zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben en voert ze koolstofdioxide en afvalstoffen af. Als deze circulatie wordt gewijzigd, raken de cellen sneller beschadigd en vernieuwen ze zich minder snel. Gevolg: de teint ziet er grijs, dof en minder egaal uit.

Ten slotte kan de teint ook oneffen worden aan de oppervlakte, door de opeenstapeling van dode huidcellen. In dit geval kan een eenvoudige scrub behandeling de teint weer opfrissen.

Ontdek ook...

Een nieuwe manier van leven

Een nieuwe manier van leven